Syv gode vaner

Bogen 7 gode vaner med undertitlen personligt lederskab og livskraft af Stephen R. Covey, oversat af Bruno Christensen, har længe været på listen over bøger, jeg gerne vil læse, fordi flere uafhængigt af hinanden har anbefalet den. Det er en bog med en del år på bagen, men den holder og fås stadig i nye og opdaterede udgaver, nærmest en klassiker. Nu er den læst, og i det følgende får du et lille resume med mine bemærkninger, så kan du blive inspireret til evt. selv læse bogen og få det fulde indhold.

Steven Covey’s syv gode vaner er:

Vane 1: Vær proaktiv – Ethvert menneske har styrken til at tage sine egne beslutninger. Når det enkelte menneske vælger sine svar eller reaktion i overensstemmelse med selvvalgte værdier, er det proaktivt.

Vane 1: Begynd med slutningen – Alt skabes to gange. Der er en mental skabelse, som er vejviseren, når den fysiske skabelse skal føre til det ønskede mål.

Vane 3: Gør det første først – De første ting er de ting, som du personligt finder mest værdifuldt at gøre, De bevæger dig i den rigtige retning.

Vane 4: Tænk vind/vind – En vind/vind person besidder tre karaktertræk: Ærlighed, modenhed og en “plads til alle mentalitet”.

Vane 5: Søg først at forstå – dernæst at blive forstået – Hvornår lyttede du sidst til en andens standpunkt? Lyttede du med den hensigt virkelig at forstå, eller lyttede du med den hensigt at ville svare ud fra din egen virkelighed?

Vane 6: Skab synergi – To der arbejder systematisk sammen, har potentiale til at få mere ud af det, end hvis deres indsats hver for sig lægges sammen.

Vane 7: Slib saven – For at fungere som menneske må man slibe saven – altså udvikle og uddanne sig hele livet.

Disse vaner udfolder og motiverer Stephen R. Covey over 338 sider (2. udgave 12 oplag, 2004, nyere udgave findes). Ind imellem er der lidt mange ord, men jeg var begejstret for helhedssynet og indholdet.

Vaner defineres som den samlede sum af viden, kunnen og vilje. Du skal bruge alle tre dele, for at danne dig en vane. Hvis du over tid behersker de syv vaner, bevæger du dig på en modenhedskala fra afhængighed, over uafhængighed og til sidst til et gensidighed. Gensidighed er vi-paradigmet. Vi kan gøre det. Vi kan samarbejde. Vi kan kombinere talenter og kræfter og sammen skabe noget stort. Det er det højeste modenhedsniveau og har ikke noget at gøre med, hvor gammel man er.

Ordet paradigme vender tilbage mange gange, Steven Covey bruger det igen og igen til at understrege, at vanerne ikke er teknikker, men en måde at se verden (paradigme) – et principfast ståsted, der styrer alt, hvad man foretager sig i livet. Altså at man altid handler ud fra nogle principper og et sæt værdier, og ikke blot bruger tillærte teknikker til at opnå bestemte resultater. Hertil skal jeg tilføje, at han ikke taler om et bestemt sæt principper og værdier, men om de principper og værdier vi hver især skal identificere, som vigtige for os, for efterfølgende at kunne efterleve dem i vores liv og blive til personer med integritet.

I bogen foldes argumentationen for, hvorfor det er vigtigt med principper og hvad de syv vaner betyder for ens effektivitet og vækst som menneske både i ens private liv og i ens arbejdsliv ud i detaljer med brug af både eksempler og henvisninger til forskning og  litteratur. Jeg kan kun anbefale dig at læse 7 gode vaner, alle vil kunne finde noget, de kan bruge.

Hvis du ikke bare vil låne bogen på biblioteket, men have adgang til den nyeste udgave, kan du se mere på franklincovey.dk, her fremgår det, at der nu også er en 8 vane, så nu er der en mere bog at læse.